Carrière verloop

Bjarne begon met schaatsen in 1987 toen hij 8 jaar was. Zijn broer, Brigt, was een jaar eerder al begonnen. En zoals altijd het geval was, wilde Bjarne alles doen wat zijn grote broer deed. Door de jonge leeftijd waarop hij begon, maakte hij 5 pupillen jaren door, waarin hij steeds meer toernooitjes won. Zodoende plaatste hij zich simpelweg voor het NK junioren. In deze jaren werd hij getraind door Harry Prenen (IJsclub Haarlem).
Als 2e jaars C junior kwam hij in de Haarlemse baanselectie, die getraind werd door Herman Nota. In dat jaar werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen bij de junioren (C). Hierdoor kwam hij in het seizoen daarop volgend al in de gewestelijke selectie terecht, die op dat moment in handen was van Eddie Verheyen. Onder zijn leiding werd hij Nederlands Sprint Kampioen (B junioren).
Hij stoomde door naar Jong Oranje, dat geleid werd door Jan de Kok. Inmiddels was het 1996 en hoorde hij bij de junioren A. Voor de A junior was het belangrijk om te zien wie er naar de wereldkampioenschappen zouden gaan. Het lag niet voor de hand dat al als 1e jaars te doen. Het nationale kampioenschap moest uitmaken wie de gegadigden zouden zijn. Bij dat kampioenschap stond Bjarne als 1e jaars na 2 afstanden op de 3e plek. Het zou er om spannen. Helaas , bij de 3e afstand viel hij. Hij werd toen aangewezen om als reserve mee te gaan naar het wereldkampioenschap.
Het volgende seizoen slaagde hij er in opnieuw de Nederlandse titel in de wacht te slepen. Hij zou hierdoor een goede kans maken op de wereldtitel. Na de 1e afstand, bij dit zo belangrijke toernooi, dat gehouden werd in Roseville (U.S.A), kon hij de wereldtitel echter wel vergeten. Hij maakte een bijna-val bij de start. Maar Bjarne vocht zich terug. Hij eindigde alsnog op het podium (3e plek, met slechts een halve punt verschil van de winnaar Dmitry Shepel).
Het jaar daarna reed hij onder de vlag van de commerciële ploeg Unit 4. Onder leiding van Leen Pfrommer werd hij in het begin van het seizoen genoemd als kanshebber voor een plek op een EK. Zover kwam het niet, maar dat het een goed seizoen was bleek ook verder in het seizoen door een officieus wereldrecord op de 3 kilometer voor buitenbanen en een 5e plek op het NK allround.
Als 2e jaars Neo Senior ging hij op eigen verzoek terug naar Jong Oranje. Hij kwam opnieuw bij Jan de Kok in de ploeg en datzelfde jaar veroverde hij een plek in de kernploeg van Ingrid Paul. In de toen volgende periode ging het vooral boven verwachting op de sprint en hij plaatste zich voor de World Cups 500m. Na het seizoen 2000/2001 bleek dat Ingrid Paul een allround ploeg wilde en gezien Bjarne's jonge leeftijd, werd hij overgeplaatst naar de opleidingsploeg. Aart v.d. Wulp was daar de trainer.
Hoewel hij na dat jaar opnieuw een uitnodiging kreeg om bij de KNSB te blijven, besloot hij om naar Salt Lake City af te reizen, waar hij samen ging trainen met Derek Parra en Monique Garbrecht. Na tegenvallende resultaten echter, besloot hij daarna om het anders te gaan aanpakken.
Op dit moment heeft hij gekozen om zijn eigen schema's te volgen. U kunt zijn resultaten bekijken op de daarvoor bedoelde pagina. Ook de uitslagen van de laatst verreden wedstrijden staan daarbij.